Genieten op het eiland Venetie

Canal Grande

July 12th, 2010 Posted in Bezienswaardigheden

Dwars door de stad Venetië heet ligt de Canal Grande. Dit kan gezien worden als de hoofdweg van hotels Venetië en is dan ook druk bevaren. Het kanaal is ongeveer 3,5 km lang en is op sommige plaatsen bijna 70 meter breed. Als u de sfeer van hotels in Venetië intens wilt ervaren, is een boottrip over dit water een must.  Om niet te veel kwijt te zijn kunt u (net als de meeste toeristen) gebruik maken van de waterbus. Vanaf treinstation Santa Lucia loopt Vaporetto lijn 1 en deze vaart vrijwel door heel de stad heen. De waterbus kan erg druk zijn, aangezien veel lokale bewoners deze goedkope en snelle manier van reizen ook gebruiken.

Onderweg kijkt u ongetwijfeld uw ogen uit, want aan dit kanaal staan de mooiste huizen van heel Venetië. Één van de bekendste en mooiste huizen is het Ca d’Oro. Dit huis is van binnen net zo indrukwekkend als de buitenkant, aangezien de indrukwekkende kunstverzameling van Baron Franchetti hier is gevestigd. Franchetti liet deze verzameling in 1916 na aan de staat. Het bestaat naast een indrukwekkende collectie schilderijen, uit kunstbeelden, fresco’s, aardewerk, wandtapijten en meubelen.

Een ander opvallend stadspaleis is het Ca’Dario. Dit gebouw herbergt een lange en mysterieuze geschiedenis. Door de vele drama’s die zich er hebben afgespeeld (moord, zelfmoord en faillissement) denken veel Italianen dat er een vloek over het gebouw heerst.

Over het kanaal zijn een aantal grote bruggen gebouwd. De bekendste hiervan is de Rialtobrug. Deze brug was tot 1854 de enige brug over het kanaal.
Tijdens uw boottocht over het kanaal kunt u verschillende kerken aanschouwen, waaronder de beroemde koepelkerk Santa Maria della Salute. Deze kerk is gebouwd als dankgebaar aan Maria, nadat de pestepidemie in 1630 ten einde was gekomen. Deze gebeurtenis wordt nog jaarlijks op 21 november herdacht.