Genieten op het eiland Venetie

Dogenpaleis

July 12th, 2010 Posted in Bezienswaardigheden

Aan het San Marco plein staat het Palazzo Ducale di Venezia (Dogenpaleis). Dit paleis werd bewoond door de doge (leider) van de Republiek Venetië. Deze hoogwaardige titel werd toegewezen door de aristocratie van Venetië en een benoeming gold voor het leven. Tot de 13e eeuw uit deze doge veel macht, maar nadat enkele vooraanstaande rijke Venetiaanse families meer invloed wilden hebben werd de macht meer verplaatst naar de Raad van Tien. Erg mooi om dit paleis te bezoeken wanneer je in een van de hotels Venetië overnacht in de buurt van het San Marco plein.

Op de plek waar het huidige paleis in Venetië tussen 1309 en 1424 werd gebouwd, liggen oude fundamenten uit de 9e eeuw. Het paleis is opgebouwd uit drie grote vleugels rond een binnenplein. Op het binnenplein is de Scala dei Giganti te vinden, de trap die gebruikt werd voor officiële ceremonies en staatsbezoeken.

Het Dogenpaleis heeft een prachtig interieur, met vele schilderijen, beelden en stucwerk met bladgoud. Één van de belangrijkste en absoluut mooiste werken is ‘het Parijs’ van Tintoretto dat met haar enorme afmetingen (7.45 meter bij 24.65 meter) de hele oostelijke muur in beslag neemt.
Van oorsprong was op de begane grond de vertrekken van de doge, een vergaderzaal en een ballotagezaal te vinden. Aangezien de doge in het paleis woonde, waren veel belangrijke bestuurlijke instanties ook daar gevestigd. Kantoren van juristen, vlootambtenaren maar ook een speciale kamer voor burgers die een klacht wilden indienen (Bussola).

Aan de achterkant van het paleis verbindt de Brug der Zuchten het paleis met de gevangenis.

Dogenpaleis
Adres: Piazza San Marco 1
Openingstijden: 09.00 – 19.00 (1 nov-31 mrt tot 17.00)