Genieten op het eiland Venetie

Gondelvaart

July 12th, 2010 Posted in Bezienswaardigheden

Denkt u aan Venetië, dan denkt u aan haar bekende gondels. Deze manier van vervoer is met name onder toeristen populair, maar ook voor vervoer van vracht wordt dit traditionele vervoersmiddel nog af en toe gebruikt.

Als toerist kunt u zich in een gondel door alle brede en smalle waterwegen van Venetië langs de hotels laten leiden. Een gondelier (vrijwel altijd in traditionele kledij) vaart u door de stad, waarbij tegen betaling gezongen en gemusiceerd kan worden.

Bij vrijwel elke brug staan gondeliers te wachten om u een tocht aan te bieden, maar er zijn ook enkele grote ‘gondelstations’. De grootste hiervan ligt ten westen van het San Marcoplein. Hoewel een gondelvaart zeer romantisch is, heeft het ook een flink prijskaartje. Hoewel de gondelvaart gereguleerd is en er standaardtarieven bestaan, vragen de meeste gondeliers een stuk meer. U zult begrijpen dat de prijzen ’s avonds nog een stuk hoger ligger dan overdag. Een standaard gondelvaart duurt 40 minuten en tegen bijbetaling kan dit uitgebreid worden. Verwacht echter niet dat u korting krijgt op deze verlenging.

Er zijn strenge eisen gesteld aan de gondels. De afmetingen zijn exact 10,87 meter lang en op het breedste punt 1,42 meter breed. Het maximaal aantal passagiers in een gondel is 6 en de gondels mogen sinds 1562 alleen in het zwart geverfd worden. De boten zelf zijn al bekend in documenten uit de 11e eeuw.

De ultieme bekroning op een romantisch weekend in Venetië is het geven van een zoen aan elkaar, in een gondel terwijl u onder de Brug der Zuchten doorvaart…