Genieten op het eiland Venetie

San Marcoplein

July 12th, 2010 Posted in Bezienswaardigheden

Het centrum welke door hotels Venetië wordt gevormd door het San Marcoplein. Dit plein dat ons bijzonder kenmerk heeft dat het regelmatig door regenval onder water staat, is omsloten door prachtige gebouwen en een galerij met diverse winkels. Op het plein kun je eten en drinken op de (vaak erg dure) terrassen, terwijl je geniet van de mensenstroom en vele duiven die hier vertoeven. Je kunt nu ook in Venetië hotels boeken in de buurt van dit mooie plein.


De San Marco Basiliek is het bekendste en meest indrukwekkende gebouw aan het plein. Deze kerk die rond 1060 is gebouwd, bood plaats aan de resten van de Heilige Marcus die door Venetië uit Alexandrië waren gestolen.
Er zijn echter geleerden die beweren dat de resten niet van Marcus zijn, maar van Alexander de Grote. De huidige basiliek is de derde kerk op deze locatie en is ook wel de trots van Venetië. Volgens velen is het één van de mooiste kerken die Europa rijk is.

De basiliek heeft prachtige versieringen die in de loop van de eeuwen zijn aangebracht. De vijf witte koepels geven de kerk haar unieke uitstraling. Boven de hoofdingang zijn beeldhouwwerken gemaakt die de maanden van het jaar aangeven.

Bij een bezoek aan de kerk vallen de prachtige marmeren vloeren en mozaïek u direct op. De sarcofaag van Marcus is te vinden achter het altaar. Een niet te missen kunstwerk is de Pala d’oro. Dit prachtig met edelstenen bedekte altaarstuk heeft in de geschiedenis veel moeten doorstaan. Onder andere bij de veroveringen van Napoleon zijn veel edelstenen geroofd. Bij deze verovering werden ook de bronzen paarden (Quadriga) meegenomen, maar deze werden in de 19e eeuw teruggeven aan Venetië.

Basilica di San Marco
Adres: Piazza San Marco
Openingstijden: 09.45-17.00
Toegangsprijs: basiliek gratis, San Marco Museum € 3,00, Pala d’oro € 1,50, Tesoro € 2,00
Groepen van 15 personen of meer betalen per persoon de helft van de prijs.